Ville du gripe inn om du såg ett personran?

Nordmenn flest mener det er greit å gripe inn dersom utenforstående blir vitne til personran. Over halvparten hadde gjort det selv, og en av tre hadde brukt vold om nødvendig.

Det viser en fersk undersøkelse InFact har gjort på oppdrag fra VG.

RANERE SLÅTT NED:Det var på bussholdeplassen på Helsfyr at to menn banket opp ranere på søndag.

Hittil i oktober har det vært over 100 personran eller ransforsøk i hovedstaden. Oslo-politiet kunngjorde mandag at det er blitt opprettet en egen spesialgruppe, som skal forsøke å få bukt med ransbølgen.

Søndag ble en ti år gammel gutt ranet på Helsfyr i Oslo. To menn grep inn og banket opp ranere. I går sa faren til gutten at han var takknemlig for at de grep inn.

I henhold til loven

Nordmenn landet rundt ser ut til å være enig i at folk griper inn.

Alle er likevel ikke villig til å gå utover det loven tillater av vold for å avverge et angrep.43 prosent av de spurte mener det er greit å gripe inn hvis det er i henhold til loven og nærmere 42 prosent mener det er greit å gripe inn uansett.

Vil bruke vold

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa til VG mandag kveld at han håper vanlige folk ikke vil vegre seg for å gripe inn og hjelpe dersom de ser ran eller ransforsøk.

I følge InFact-undersøkelsen vil 55 prosent gjøre nettopp slik Anundsen håper. Av de som vil gripe inn, vil hele en av tre uskadeliggjøre gjerningsmannen, om nødvendig med vold.

Færrest i Oslo

Det er flest menn, hele syv av ti, som mener de hadde grepet inn. Færrest er det likevel i den ransherjede hovedstaden. For bare 40 prosent av Oslo-boere hadde grepet inn selv.

En av ranerne på Helsfyr ble alvorlig skadet, og de som grep inn er selv blitt siktet for vold.

Dette er også en av grunnene til at folk ikke vil gripe inn. Seks av ti mener at de er redd for å skade seg selv, eller bli blandet inn i noe kriminelt.

Politiets råd for å unngå å bli ranet

Kilde: VG

Legg igjen en kommentar